hemmafixat.blogg.se

Hemmafix med Jennifer Lundblad. Enkla steg till att göra det själv!

Betongklocka

Kategori: Hemmafixat, Inredning, Inspiration, Steg för steg

Gör en snygg, stilren och inspirerande betongklocka!
 
Instagram @jenniferlundblad

Du behöver:

  •  - Frigolit, ca 10 cm tjock.
  • - En skiva av något slag som ska bli framsidan av klockan. Blank eller skrovlig, det bestämmer du själv! Jag valde blank skiva till denna klocka.
  • - Finbetong, ca 50 kr per påse. Hur mycket som går åt beror på hur stor klocka du vill göra. Det gick åt - ca 2/3 av betongpåsen till min klocka.
  • - Ett urverk. Mitt urverk är köpt på Erikshjälpen.
  • - En såg för att såga i frigolit. Jag använde en sticksåg.
  • - Latex eller matolja
  • - Papper, penna, sax och linjal.

Steg för steg till en inspirerande betongklocka

1. Rita en mall av klockan som du vill ha den och klipp ut. TIPS! Vik pappret på mitten och rita mallen, då får du exakt lika sidor. Min klocka är 46 cm hög, 26 cm bred nertill och 20 cm bred vid cirkelformen. Bestäm hur bred cirkelformen ska vara utifrån ditt urverk.

2. Rita av formen på frigoliten och såga försiktigt ut. OBS! Se till att inte lägga mallen i kanten. Frigoliten ska bli en form och behöver alla sidor. Se bild.

3. Pensla på latex eller matoljan på kanterna. Pensla på matolja på skivan som ska bli framsidan på klockan. Lägg formen på skivan och tung ner den med något tungt, då sipprar inte betongen igenom springorna.

4. Blanda betongen enligt anvisningarna på påsen. OBS! Blanda inte för mycket betong åt gången. Det blir alldeles för tungt. Jag blandade ny betong 5 gånger.

5. Fyll på betong och knacka försiktigt på formen för att luftbubblorna ska försvinna. Ju mer betong du fyller upp desto bredare blir klockan. Ju bredare desto lättare står klockan upp.

6. Skär ut en frigolitbit som är lika stor som urverket och tryck ner den i betongen. Detta är baksidan på klockan där urverket sedan ska sitta. Se bild.

7. När betongen bränner behöver den vatten, vattna den därför 2-3 gånger om dagen med en liten sprayflaska.

8. Efter drygt tre dygn har klockan bränt. Lossa formen och slipa till ojämnheter med en rasp.

9. Borra försiktigt ett hål genom klockan och sätt fast visarna. Limma fast urverket och sett i batteriet.

Sätt klockan på ett belyst ställe, där alla kan se ditt mästerverk. Tänk, en sådan klocka hade man kunnat betala mycket pengar för i en designbutik. Här har du din egen, snäppet bättre. Den är precis i den storleken du vill ha den och du har valt uret som du tycker är absolut snyggast! 

 
 
 
Kommentera inlägget här: